Tips en FAQ
TIPS VOOR DE YOGALES
- Eet liever niet te zwaar en ook niet vlak voor de les. Beter is om ongeveer 2 uur voor de les iets te eten.
- Drink niet of nauwelijks water tijdens de les. Breng echter na de les je vochtbalans weer op peil met water en/of (kruiden) thee. Het is dus wel handig om een flesje water mee te nemen.
- Yoga doe je op blote voeten.
- Draag comfortabele, soepele (sport)kleding, waarin je goed kunt bewegen. Kleed je het liefst in laagjes, zodat je iets uit kunt doen als je het warm krijgt. Zorg ook voor warme sokken en eventueel een vestje voor tijdens de eindontspanning.
- Neem een (fleece)dekentje mee om te gebruiken tijdens de eindontspanning. Deze kun je opgevouwen ook als verhoging gebruiken om op te zitten. Een aanrader.
- Geef voor de les bij de docent aan of je blessures hebt of andere zaken, die van belang kunnen zijn, zoals een zwangerschap.
- Voor vrouwen: tijdens de menstruatie doe je misschien liever geen omgekeerde houdingen.
- Ga nooit over de grenzen van je lichaam. Luister naar je lichaam.
- Zorg dat je mobiele telefoon uitstaat tijdens de les.
- Wees tijdig aanwezig, zodat de les op tijd kan beginnen.
FAQ
Wat is Yoga?
Yoga is zo’n 5000 jaar geleden ontwikkeld in India. Vandaag de dag wordt yoga ook in het westen beoefenend, het bestaat dan veelal uit asana’s (de houdingen), pranayama (de ademhalingsoefeningen) en meditatie. Er bestaat echter meer dan dat, hoe dieper je gaat, hoe rijker en divers van karakter de yoga traditie wordt. Yoga betekent verbinding/eenheid. De verbinding/eenheid die hier bedoeld wordt, is de verbinding/eenheid met alles wat er is – Brahman – of met Het Ware Zelf (Atman). Tegenwoordig ligt de nadruk binnen de Yoga veelal op de meer praktische voordelen, zijnde: fysieke en geestelijke vitaliteit, mentale helderheid, groter zelfbewustzijn, stressvermindering en een algeheel gevoel van welbevinden. Spiritualiteit is echter een krachtig onderliggend thema in de meeste yogatrainingen. Het mooie van Yoga is de veelzijdigheid ervan, die de beoefenaar de vrijheid in keuze geeft zich te concentreren op het fysieke, het psychische of het spirituele aspect of een combinatie van alle drie.
Is het veilig om yogalessen te volgen als ik een blessure heb of een (tijdelijke) beperking?
Het is altijd raadzaam om je huisarts of fysiotherapeut te raadplegen als je een blessure of beperking hebt. In het algemeen echter is yoga een geweldige manier om je lichaam te ondersteunen in het helingsproces. Yoga is heilzaam en veilig, maar sommige poses kunnen beter aangepast worden indien je bepaalde klachten hebt. Dus respecteer je lichaam en zijn mogelijkheden en aarzel niet om ook je yogadocent(e) in te lichten over je situatie zodat hij/zij hierin een adviserende rol kan spelen.
Ik ben absoluut niet lenig. Kan ik toch yoga beoefenen?
Flexibiliteit is niet het doel van yoga, het is eenvoudigweg een neveneffect. Als je kunt ademhalen, kun je yoga doen. Een van de belangrijkste eigenschappen in de yoga is eigenlijk stabiliteit. Tijdens de asana’s (houdingen) is het waardevol om stabiel en gecentreerd te blijven in het lichaam, geest en de ademhaling. De asana is een stuk gereedschap voor zelfreflectie en zelfonderzoek; het helpt sluimerende gebieden in het lichaam te laten ontwaken en blokkades op te lossen op zowel lichamelijk als energetisch niveau. Maar natuurlijk … wie op regelmatige basis yoga integreert in het leven, zal zonder twijfel leniger worden.
Waarom is de ademhaling binnen de yoga zo belangrijk?
De ademhaling is de sleutel tot – zonder de concentratie op je adem doe je eigenlijk geen yoga. Binnen de Hatha Yoga brengt de ademhaling veranderingen teweeg op verschillende levels. Het helpt je bewust en alert te blijven in de poses en het helpt je door spanningen en door fysieke en mentale of emotionele blokkades heen te gaan. Het lichaam wordt zodanig gemodelleerd dat het kalm blijft – je reageert niet meer zo heftig op bepaalde situaties na het beoefenen van yoga (zelfs al is dit nog maar een korte periode van yogatraining). Yoga bevordert de algehele gezondheid; het heeft een positieve invloed op hart- en bloedvaten, de organen, het klierstelsel en het verschoont je lichaam van giftige stoffen. Bovenal helpt de ademhaling je in het hier en nu te zijn, waarin alles goed is zoals het is.
Waarom wordt het ‘op tijd komen’ zo benadrukt?
Het is in het belang van iedereen dat de lessen op tijd beginnen en eindigen. Zorg dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent om je eventueel te verkleden, je benodigdheden te zoeken, je mat uit te rollen en je te settelen in de yogales. Te laat komen werkt verstorend voor zowel de yogadocent als de yogastudenten, dus kom op tijd.
Is Yoga een geloof?
Nee, yoga is geen geloof. Mensen uit alle hoeken en gaten met diverse achtergronden doen aan yoga. Sommigen betitelen het als een Oosterse Wetenschap, voor anderen is Yoga een filosofie. De hier in het westen meest bekendste vorm is Hatha Yoga.
Is Yoga iets voor mij?
Er is maar een manier om daar achter te komen en dat is door er gewoon mee te beginnen. Dit kan thuis, of door een paar lessen te nemen bij een yoga school bij jou in de buurt!
Kan iedereen Yoga beoefenen?
Ja! Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe goed je conditie is of hoe lenig je bent. Bij Yoga gaat het erom dat je jouw lichaam leert kennen, de grenzen op te zoeken en deze te verleggen. De een zal wat verder komen dan de andere, maar dit geeft niet. Bij yoga gaat het totaal niet om het presteren, daarom is deze vorm van bewegen gecombineerd met ademhalingstechnieken zeer geschikt voor een gezond lichaam en geest.
Helpt Yoga ook om wat gewicht te verliezen?
Ja, maar het gewichtsverlies heeft niet alleen te maken met de yogatrainingen, omdat met de oefeningen niet extreem veel calorieën worden verbrand. Echter, mensen die regelmatig aan yoga doen, staan meer in contact met hun lijf en leven bewuster. Omdat ze leren luisteren naar hun lichaam, dichter bij zichzelf staan en beter in hun vel steken, vermindert de behoefte aan te veel eten of junkfood. Tevens grijpen ze minder snel naar voedsel als er gevoelens van verveling, depressiviteit of spanningen zijn.
Kun je aan Yoga doen als je zwanger bent?
Het is prima om Yoga te blijven doen als je vòòr je zwangerschap al aan Yoga deed. Wel zijn er een aantal zaken die je beter kunt vermijden, zoals omgekeerde houdingen, heftige torsi’s en sterke achteroverbuigingen. Uiteraard vermijd je de houdingen die belasting en/of druk uitoefenen in de buikstreek. Ben je ongeoefend in Yoga, dan is het raadzaam om zwangerschapsyoga te gaan doen.
Kunnen mannen Yoga beoefenen?
Het korte antwoord is natuurlijk Ja! Feitelijk was Yoga tot voor kort iets dat uitsluitend door mannen werd gedaan. Veel mannen denken dat ze niet welkom zijn in een yogaklas, dat het meer een ‘vrouwending’ is of dat ze wellicht niet lenig genoeg zouden zijn. Dit is een misvatting; je hoeft niet lenig te zijn om Yoga te kunnen beoefenen, je zult er mettertijd echter wel leniger van worden; sommige houdingen zijn zelfs in zekere zin meer geschikt voor een mannenlichaam omdat deze poses veel kracht vanuit het bovenlichaam vereisen, een kracht die door vrouwen veelal nog opgebouwd moet worden en bij mannen van nature meer aanwezig is.
Om geïnspireerd te worden hoeft de man slechts te kijken naar een aantal hedendaags invloedrijke yogadocenten zoals B.K.S. Iyengar, Pattabhi Jois en Baron Baptiste
Ik heb nogal eens last van winderigheid. Kan ik hier iets aan veranderen?
Eigenlijk is winderigheid bij Yoga niet zo gek. Je bent je ingewanden behoorlijk aan het opporren, en dat is alleen maar positief. We zijn allemaal volwassen en we weten ook allemaal dat het nu eenmaal bij het menselijk lichaam hoort. Het kan iedereen overkomen, dus gebeurt het een keer, dan gebeurt het een keer. Wel kun je letten op wat je eet; bonen, prei of andere gasvormende etenswaren kun je misschien beter vermijden. Zorg ook dat je ruim van te voren eet (minimaal 2 uur), eet dan een lichte maaltijd.
Ik heb nogal eens last van kramp tijdens de yoga. Kan ik dit voorkomen?
Kramp is veelal een teken van vochttekort in het lichaam, veel water drinken is het eerste wat je zou kunnen proberen. Tevens kan het duiden op een magnesium tekort. Magnesium komt vooral voor in cacao, noten, zaden, granen, bonen, kokos, banaan, avocado en groene bladgroenten. Houden de klachten aan, dan zou je kunnen besluiten magnesium tabletten te slikken, deze zijn bij de apotheek en goed gesorteerde drogist te verkrijgen en zijn een ´onschuldig´ voedingssupplement.
Hoe ziet een yogales eruit?
.
• Elke les begint met een moment van stilte, zodat je je geest de kans geeft tot rust te komen en je jezelf de tijd gunt iets dichter bij jezelf te komen.
- Hierna volgen de ademhalingsoefeningen (Pranayama). Deze verbinden lichaam en geest en zorgen er ook voor dat we nog iets dieper in onszelf kunnen zakken.
- Vervolgens gaan we over naar de warming-up. We doen enkele rek- en strek oefeningen en zorgen dat vooral ook de gewrichten en de spieren rondom goed opgewarmd en soepel gemaakt worden. Tevens doen we een paar Zonnegroeten
- Zodra het lichaam is opgewarmd volgt een reeks Asana’s. Asana’s zijn yogahoudingen en deze variëren van rustig, langzaam en eenvoudig tot intens en uitdagend. Er zijn staande, zittende en liggende houdingen en hierbinnen kennen we vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, zijwaartse-, flank-, balans- en omgekeerde houdingen.
- De les wordt afgesloten met de Savasana; de klassieke eindontspanning.
Is yoga zweverig?
Nee, absoluut niet, yoga leert je juist te aarden. Je komt uit je hoofd en meer in het lichaam; dichter bij je gevoel en bij je hart.
In het dagelijks leven zijn we altijd met ons hoofd bezig. Met behulp van de oefeningen leer je juist je lichaam te voelen en die bewustwording geeft je het gevoel letterlijk weer met beide voeten op de grond te staan. Af en toe heb je tijdens de oefeningen je ogen gesloten, dit om de prikkels van buiten even af te sluiten om goed te kunnen voelen. Ook zijn er momenten van stilte, meditatie, om te leren met je aandacht in dit moment te zijn. Als je nog nooit yoga hebt gedaan, is de eerste les soms even wennen, daarna wordt het als heel prettig ervaren.
Ik ben zo stijf en voel me soms net als een hark …
Yoga gaat om de ervaring, niet om prestatie. Bovendien hoort prestatiedrang bij het ego en het ego laten we bij yoga juist even thuis. Wees eerlijk naar jezelf en aanvaard jezelf zoals je bent. Met het oog op het eigen plezier en het voorkomen van blessures is het raadzaam om binnen je eigen grenzen te blijven en deze te accepteren. Zoek de uitdaging op, maar forceer je nooit. Voer de asana’s uit naar eigen kunnen: alleen als je volledig ervaart dat je lichaam is zoals het is, kom je verder. Emoties als frustratie of schaamte omdat je buurman leniger is, werken tegen je; hierdoor zou je je lichaam gaan forceren en leg je de geest lam.
De boodschap is: daag jezelf uit, maar leer luisteren naar je eigen lichaam en erken je grenzen. Bij yoga hoef je jezelf nooit te schamen. Er is geen competitie, niemand is beter of slechter dan de ander en er is geen goed of fout.
Als we elkaar groeten aan het einde van de les, zeg je altijd “Namasté. Wat betekent dit?
Namasté is eigenlijk een hartegroet. Een groet van hart tot hart “Ik groet het Goddelijke in jou.” Van oorsprong komt het net als de yoga uit India. Namasté is in India, maar ook in verschillende andere Aziatische landen, een gebruikelijk Hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen.