Tips & FAQ
-
Eet liever niet te zwaar en ook niet vlak voor de les. Beter is om ongeveer 2 uur voor de les iets te eten.
-
Drink niet of nauwelijks water tijdens de les. Breng echter na de les je vochtbalans weer op peil met water en/of (kruiden) thee. Het is dus wel handig om een flesje water mee te nemen.
-
Yoga doe je op blote voeten.
-
Draag comfortabele, soepele (sport)kleding, waarin je goed kunt bewegen. Kleed je het liefst in laagjes, zodat je iets uit kunt doen als je het warm krijgt. Zorg ook voor warme sokken en eventueel een vestje voor tijdens de eindontspanning.
-
Neem een (fleece)dekentje mee om te gebruiken tijdens de eindontspanning. Deze kun je opgevouwen ook als verhoging gebruiken om op te zitten. Een aanrader.
-
Geef voor de les bij de docent aan of je blessures hebt of andere zaken, die van belang kunnen zijn, zoals een zwangerschap.
-
Voor vrouwen: tijdens de menstruatie doe je (liever) geen omgekeerde houdingen.
-
Ga nooit over de grenzen van je lichaam. Luister naar jezelf.
-
Zorg dat je mobiele telefoon uitstaat tijdens de les.
-
Wees tijdig aanwezig, zodat de les op tijd kan beginnen.
Is het veilig om yogalessen te volgen als ik een blessure heb of een (tijdelijke) beperking?
Het is altijd raadzaam om je huisarts of fysiotherapeut te raadplegen als je een blessure of beperking hebt. In het algemeen echter is yoga een geweldige manier om je lichaam te ondersteunen in het helingsproces. Yoga is heilzaam en veilig, maar sommige poses kunnen beter aangepast worden indien je bepaalde klachten hebt. Dus respecteer je lichaam en zijn mogelijkheden en aarzel niet om ook je yogadocent(e) in te lichten over je situatie zodat hij/zij hierin een adviserende rol kan spelen.
Ik ben absoluut niet lenig. Kan ik toch yoga beoefenen?
Flexibiliteit is niet het doel van yoga, het is eenvoudigweg een neveneffect. Als je kunt ademhalen, kun je yoga doen. Een van de belangrijkste eigenschappen in de yoga is eigenlijk stabiliteit. Tijdens de asana’s (houdingen) is het waardevol om stabiel en gecentreerd te blijven in het lichaam, geest en de ademhaling. De asana is een stuk gereedschap voor zelfreflectie en zelfonderzoek; het helpt sluimerende gebieden in het lichaam te laten ontwaken en blokkades op te lossen op zowel lichamelijk als energetisch niveau. Maar natuurlijk … wie op regelmatige basis yoga integreert in het leven, zal zonder twijfel leniger worden.
Waarom is de ademhaling binnen de yoga zo belangrijk?
De ademhaling is de sleutel tot – zonder de concentratie op je adem doe je eigenlijk geen yoga. Binnen de Hatha Yoga brengt de ademhaling veranderingen teweeg op verschillende levels. Het helpt je bewust en alert te blijven in de poses en het helpt je door spanningen en door fysieke en mentale of emotionele blokkades heen te gaan. Het lichaam wordt zodanig gemodelleerd dat het kalm blijft – je reageert niet meer zo heftig op bepaalde situaties na het beoefenen van yoga (zelfs al is dit nog maar een korte periode van yogatraining). Yoga bevordert de algehele gezondheid; het heeft een positieve invloed op hart- en bloedvaten, de organen, het klierstelsel en het verschoont je lichaam van giftige stoffen. Bovenal helpt de ademhaling je in het hier en nu te zijn, waarin alles goed is zoals het is.
Waarom zou ik een eigen yogamat aanschaffen?
De yogamat helpt je de oefeningen op een juiste en veilige manier te kunnen uitoefenen, het geeft grip en heeft een aangename zachtheid om de houdingen comfortabel uit te kunnen voeren. Voorts is het vanuit hygiënisch oogpunt prettiger je eigen mat te hebben.
Waarom wordt het ‘op tijd komen’ zo benadrukt?
Het is in het belang van iedereen dat de lessen op tijd beginnen en eindigen. Zorg dat je een kwartier voor aanvang aanwezig bent om je eventueel te verkleden, je benodigdheden te zoeken, je mat uit te rollen en je te settelen in de yogales. Te laat komen werkt verstorend voor zowel de yogadocent als de yogastudent, dus kom op tijd.
Is Yoga een geloof?
Nee, yoga is geen geloof. Mensen uit alle hoeken en gaten met diverse achtergronden doen aan yoga. Sommigen betitelen het als een Oosterse Wetenschap, voor anderen is Yoga een filosofie. De hier in het westen meest bekendste vorm is Hatha Yoga.
Is Yoga iets voor mij?
Er is maar een manier om daar achter te komen en dat is door er gewoon mee te beginnen. Dit kan thuis, of door een paar proeflessen te nemen bij een yoga school bij jou in de buurt!
Kan iedereen Yoga beoefenen?
Ja! Het maakt niet uit hoe oud je bent, hoe goed je conditie is of hoe lenig je bent. Bij Yoga gaat het erom dat je jouw lichaam leert kennen, de grenzen op te zoeken en deze te verleggen.De een zal wat verder komen dan de andere, maar dit geeft niet. Bij yoga gaat het totaal niet om het presteren, daarom is deze vorm van bewegen gecombineerd met ademhalingstechnieken zeer geschikt voor een gezond lichaam en geest.
Helpt Yoga ook om wat gewicht te verliezen?
Ja, maar het gewichtsverlies heeft niet alleen te maken met de yogatrainingen, omdat met de oefeningen niet extreem veel calorieën worden verbrand. Echter, mensen die regelmatig aan yoga doen, staan meer in contact met hun lijf en leven bewuster. Omdat ze leren luisteren naar hun lichaam, dichter bij zichzelf staan en beter in hun vel steken, vermindert de behoefte aan te veel eten of junkfood. Tevens grijpen ze minder snel naar voedsel als er gevoelens van verveling, depressiviteit of spanningen zijn.
Kun je aan Yoga doen als je zwanger bent?
Het is prima om Yoga te blijven doen als je vòòr je zwangerschap al aan Yoga deed. Wel zijn er een aantal zaken die je beter kunt vermijden, zoals omgekeerde houdingen, heftige torsi’s en sterke achteroverbuigingen. Uiteraard vermijd je de houdingen die belasting en/of druk uitoefenen in de buikstreek. Ben je ongeoefend in Yoga, dan is het raadzaam om zwangerschapsyoga te gaan doen.
Kun je Yoga beoefenen tijdens de menstruatie?
Dit is vooral een zaak van persoonlijke voorkeur. Sommige vrouwen doen liever helemaal geen Yoga gedurende de menstruatie, andere vrouwen wel of kiezen ervoor bepaalde houdingen niet te doen. Aangeraden wordt om tijdens de menstruatie geen omgekeerde houdingen te doen en geen krachtige ademhalingsoefeningen zoals de Kapalbhati Pranayama. Het is zaak vooral goed te luisteren naar je lichaam, voel je comfortabel bij wat je doet, en geef jezelf de toestemming om het rustig aan te doen tijdens je menstruatie als je lichaam dat aangeeft!
Kunnen mannen Yoga beoefenen?
Het korte antwoord is natuurlijk Ja! Feitelijk was Yoga tot voor kort iets dat uitsluitend door mannen werd gedaan. Veel mannen denken dat ze niet welkom zijn in een yogaklas, dat het meer een ‘vrouwending’ is of dat ze wellicht niet lenig genoeg zouden zijn. Dit is een misvatting; je hoeft niet lenig te zijn om Yoga te kunnen beoefenen, je zult er mettertijd echter wel leniger van worden; sommige houdingen zijn zelfs in zekere zin meer geschikt voor een mannenlichaam omdat deze poses veel kracht vanuit het bovenlichaam vereisen, een kracht die door vrouwen veelal nog opgebouwd moet worden en bij mannen van nature meer aanwezig is.
Om geïnspireerd te worden hoeft de man slechts te kijken naar een aantal hedendaags invloedrijke yogadocenten zoals B.K.S. Iyengar, Pattabhi Jois en Baron Baptiste
Hoe vaak zou ik Yoga moeten doen en hoe lang?
De meeste Yogascholen geven sessies van 60 tot 90 minuten. Voor de rest is het natuurlijk aan jou! Heb je iedere dag tijd voor Yoga … prima. Lukt dit niet – en dat zal voor de meeste onder ons zijn – probeer dan één tot twee keer per week een les te volgen. Eventueel kun je het ‘yogagevoel’ thuis onderhouden met wat zonnegroeten en een paar van je favoriete houdingen. Let wel: Iets aan Yoga doen is beter dan Niets aan Yoga doen.
Ik heb nogal eens last van winderigheid. Kan ik hier iets aan veranderen?
Eigenlijk is winderigheid bij Yoga niet zo gek. Je bent je ingewanden behoorlijk aan het opporren, en dat is alleen maar positief. We zijn allemaal volwassen en we weten ook allemaal dat het nu eenmaal bij het menselijk lichaam hoort. Het kan iedereen overkomen, dus gebeurt het een keer, dan gebeurt het een keer. Wel kun je letten op wat je eet; bonen, prei of andere gasvormende etenswaren kun je misschien beter vermijden. Zorg ook dat je ruim van te voren eet (minimaal 2 uur), eet dan een lichte maaltijd.
Kan Yoga mijn seksleven verbeteren?
Dat is niet ondenkbaar. Yoga kan je leven zowel mentaal als fysiek beïnvloeden. Gezien het feit dat Yoga stress, vermoeidheid tegengaat en je zelfvertrouwen oppoetst, kan Yoga indirect zeker van invloed zijn. Daarbij kan de toegenomen fysieke vitaliteit, kracht en flexibiliteit bevorderlijk zijn voor een goed seksleven.
Ik heb nogal eens last van kramp tijdens de yoga. Kan ik dit voorkomen?
Kramp is veelal een teken van vochttekort in het lichaam, veel water drinken is het eerste wat je zou kunnen proberen. Tevens kan het duiden op een magnesium tekort. Magnesium komt vooral voor in cacao, noten, zaden, granen, bonen, kokos, banaan, avocado en groene bladgroenten. Houden de klachten aan, dan zou je kunnen besluiten magnesium tabletten te slikken, deze zijn bij de apotheek en goed gesorteerde drogist te verkrijgen en zijn een ´onschuldig´ voedingssupplement.
Ik zweet nogal gauw, wat te doen?
De hatha yoga is een tamelijk rustige vorm van yoga, wat niet wegneemt dat we zeker kunnen gaan zweten. Neem hiervoor eventueel een extra handdoek mee. Drinken tijdens de les is niet aan te bevelen. Breng het vochtgehalte in uw lichaam echter na de les weer op peil door gedurende de gehele dag water te drinken. Wel dient het aanbeveling dat je vooraf aan de lessen zorgdraagt voor een goede hygiëne zodat andere cursisten geen hinder ondervinden van onprettige zweetluchtjes.
Wanneer mag ik water drinken?
Voor, maar juist vooral ook na de les kun je het beste veel water drinken. Onder andere om het ontgiftingsproces te bevorderen. Het drinken van water voor de les ondersteunt het reinigende effect dat de yoga op gang brengt, het drinken van water na de les vult het lichaamsvocht aan en helpt tevens om de afvalstoffen het lichaam te laten verlaten via de urine. Water drinken tijdens de les raden we sterk af: het haalt jou – en de anderen om je heen – uit de concentratie. En dat is nou precies wat we niet willen.
Hoe ziet een yogales eruit?
-
Elke les begint met een moment van stilte, zodat je je geest de kans geeft tot rust te komen en je jezelf de tijd gunt iets dichter bij jezelf te komen.
-
Hierna volgen de ademhalingsoefeningen (Pranayama). Deze verbinden lichaam en geest en zorgen er ook voor dat we nog iets dieper in onszelf kunnen zakken.
-
Vervolgens gaan we over naar de warming-up. We doen enkele rek- en strek oefeningen en zorgen dat vooral ook de gewrichten en de spieren rondom goed opgewarmd en soepel gemaakt worden. Tevens doen we een paar Zonnegroeten
-
Zodra het lichaam is opgewarmd volgt een reeks Asana’s. Asana’s zijn yogahoudingen en deze variëren van rustig, langzaam en eenvoudig tot intens en uitdagend. Er zijn staande, zittende en liggende houdingen en hierbinnen kennen we vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, zijwaartse-, flank-, balans- en omgekeerde houdingen.
-
De les wordt afgesloten met de Savasana; de klassieke eindontspanning.
Wat is het effect van yoga?
Ieder beleeft de positieve effecten van yoga op zijn eigen manier. Wat het specifiek voor jou doet, is dus niet direct te zeggen. Maar om je inzicht te geven in wat anderen hiervan vinden:
Yoga helpt …
… je jezelf beter te leren kennen en accepteren
… je beter naar je eigen verlangens en werkelijke behoeftes te luisteren
… je dichter bij jezelf, je diepste Zelf en bij je gevoel te komen
… krachtiger in het leven te staan
… je bewuster en met meer passie te leven
… je bewust te worden van het hier en nu
… beter waar te nemen
… stress verminderen
… je hoofd leegmaken en af te rekenen met de file aan gedachten
… en de helderheid hiervan te ervaren
… je ziel tot rust te brengen
… en deze rust te ervaren
… je lichaam sterker en soepeler te maken
… je balans verbeteren
… je houding te verbeteren
… je energiebalans te herstellen
… zenuwstelsel in evenwicht te brengen
… je organen beter hun werk te laten doen
… je stofwisseling beter in balans brengen
… de organen te zuiveren
… de gewrichten te versoepelen
… je beter te slapen
… je het leven beter aan te kunnen
… gewicht te verliezen
… je hormoonhuishouding beter in balans te brengen
… je concentratie verhogen
… bij herstel van blessures
… bij transformatieprocessen
… angsten overwinnen
Welke reden je ook hebt om met yoga te beginnen, elke reden is de juiste, want yoga verrijkt je leven in alle opzichten.
Yoga maakt lichaam en geest soepel. Yoga verbindt je lijf, je geest en je ziel en dat is heilzaam.
Welke soorten yoga zijn er en hoe weet ik wat bij mij past?
Er zijn veel verschillende soorten yoga, waaronder: Hatha yoga, Ashtanga yoga, Iyengar yoga, Dru yoga, Yin yoga, Power yoga, Flow yoga, Bikram yoga. Op internet is er veel informatie te vinden over de verschillende soorten yoga. In het Westen is Hatha yoga vooral de vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak Hatha yoga bedoelt, wanneer men over yoga spreekt. De enige manier om er echt achter te komen wat bij je past, is door het te ervaren. Bepaal voor jezelf waar je het meest behoefte aan hebt. Een goede yogadocent zal je altijd proberen verder te helpen op je pad en je helpen tot een goede keuze te komen.
Ik ben heel druk en kan niet stilzitten. Is yoga geschikt voor mij?
Ja. Het gaat er om hoe jij zelf deze drukte en activiteit ervaart. Kijk bij jezelf waar jouw behoefte ligt: Wil je meer innerlijke rust of wil je misschien naast die drukte en activiteit meer tijd en ruimte voor ontspanning. Mensen die heel druk zijn en niet stil kunnen zitten, lopen zichzelf vaak voorbij of zijn door hun actieve leven het contact met zichzelf kwijt geraakt. Voor deze mensen kan yoga juist zeer positieve effecten hebben. Soms proberen mensen een yogales met de verwachting dat ze waarschijnlijk te druk en beweeglijk zijn voor de yoga en vervolgens verrassen ze zichzelf met het tegendeel!
Wat als ik niet alle asana’s volledig mee kan doen?
Ik geef altijd alternatieven en aanpassingen voor de diverse poses. Indien sommige oefeningen met aanpassing echt te moeilijk zijn, accepteer dat dan voor dat moment en probeer wel actief aanwezig te blijven. Ofwel met de aanpassing, ofwel in de ‘kind-houding’ of ‘lotus-houding’. Het kan ook heel inspirerend zijn om even rust te nemen voor jezelf en je medestudenten de asana ziet afronden. Let wel: Yoga is niet een competitieve bezigheid. Het is een zeer persoonlijke maar ook sociale beoefening van lichaam en geest. Het leert je je grenzen te verleggen zonder je zelf pijn te doen. Zacht te zijn voor jezelf met tegelijk genoeg uitdaging. En de mentale rust en fysieke verbeteringen zullen zich snel ontwikkelen, de eerste bouwstenen daarvoor leg je al in de eerste les.
Is yoga zweverig?
Nee, absoluut niet, yoga leert je juist te aarden. Je komt uit je hoofd en meer in het lichaam; dichter bij je gevoel en bij je hart.
In het dagelijks leven zijn we altijd met ons hoofd bezig. Met behulp van de oefeningen leer je juist je lichaam te voelen en die bewustwording geeft je het gevoel letterlijk weer met beide voeten op de grond te staan. Af en toe heb je tijdens de oefeningen je ogen gesloten, dit om de prikkels van buiten even af te sluiten om goed te kunnen voelen. Ook zijn er momenten van stilte, meditatie, om te leren met je aandacht in dit moment te zijn. Als je nog nooit yoga hebt gedaan, is de eerste les soms even wennen, daarna wordt het als heel prettig ervaren.
Ik ben zo stijf en voel me soms net als een hark …
Yoga gaat om de ervaring, niet om prestatie. Bovendien hoort prestatiedrang bij het ego en het ego laten we bij yoga juist even thuis. Wees eerlijk naar jezelf en aanvaard jezelf zoals je bent. Met het oog op het eigen plezier en het voorkomen van blessures is het raadzaam om binnen je eigen grenzen te blijven en deze te accepteren. Zoek de uitdaging op, maar forceer je nooit. Voer de asana’s uit naar eigen kunnen: alleen als je volledig ervaart dat je lichaam is zoals het is, kom je verder. Emoties als frustratie of schaamte omdat je buurman leniger is, werken tegen je; hierdoor zou je je lichaam gaan forceren en leg je de geest lam.
De boodschap is: daag jezelf uit, maar leer luisteren naar je eigen lichaam en erken je grenzen. Bij yoga hoef je jezelf nooit te schamen. Er is geen competitie, niemand is beter of slechter dan de ander en er is geen goed of fout.
Wat is het nut van het zingen van de Ohm klank?
Het gebruik van de Ohm Mantra is wijdverbreid in yogalessen. Het zingen van de klank verbindt je met het Alles, het brengt je in contact met iets dat groter is dan jezelf. Met het zingen van de Ohm klank laat je de dag achter je, het zorgt dat je leeg wordt en openstaat voor de yogales. De Ohm klinkt misschien best raar in het begin, maar zodra je eraan gewend bent, wil je waarschijnlijk niet meer zonder. Het zingen van de klank geeft kracht, geeft een bijzondere vibratie in het lichaam en je voelt voor even de eenheid met de kosmos.
Wat is Ohm?
Ohm – ook wel Aum – is een heilige klank, een allesomvattende klank, een zuivere, zeer positieve klank. Het wordt over de gehele wereld gebruikt, vaak tijdens meditaties. Het brengt een subtiele vibratie teweeg in lichaam en geest en kan tevens gezien worden als een soort massage voor de chakra’s.
Moet ik meedoen met de Ohm klank of andere mantra’s?
Nee, je moet niets. Maar je kunt het wel proberen en kijken wat het met je doet. De mantra’s zijn in het Sanskriet geschreven en zijn universeel. Ze zijn niet religieus bedoeld. Het is in de eerste plaats bedoeld om je een goed gevoel te geven, om je ademhaling op te warmen en om je aandacht naar binnen te laten keren. Ervaar het simpelweg.
Ik heb rugklachten, is yoga wel goed voor mij?
Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat yoga als bewegingsprogramma goed helpt bij (lage) rugklachten. Voor yogi’s is dat geen verrassing, want zij weten uit ervaring dat yoga de rugspieren versterkt, de rug flexibel maakt en de houding verbetert. Echter … ook hierbij geldt weer dat je te allen tijde goed moet luisteren naar wat je lichaam aangeeft. Yoga mag geen pijn doen! Zie ook de navolgende vraag …
Tijdens of na de les heb ik soms rugpijn, hoe komt dat?
Yoga versterkt, verlengt en ontspant de rug. Je pakt er vastgeroeste wervels en slappe buikspieren mee aan. Als je lang niets aan lichaamsbeweging hebt gedaan, is je rug stijf. Yoga maakt de rugspieren wakker, maar let wel op: pak de rug niet al te hevig aan. Geef je rug de kans om aan yoga te wennen.
Zo ga je respectvol om met je rug:
• Luister tijdens de les goed naar je lichaam en stop bij elk serieus protest!
• Luister goed naar de instructies van de leraar.
• Verzeker je ervan dat je alle yogahoudingen correct uitvoert.
• Zodra je je rug voelt, is het niet goed. Toch is er wel een verschil tussen pijnen. De pijn van overbelasting en van spierstrekking (pijn die je voelt bij strekoefeningen) voelt heel anders.
Ik hoor tijdens de les veel rare woorden, wat is dat?
De wortels van yoga liggen in India. Het woord ‘yoga’ komt uit het Sanskriet, de heilige taal van India. Het Sanskriet is ook dé taal van de yoga en allebei zijn ze duizenden jaren oud. In mijn lessen gebruik ik zowel de traditionele Sanskrietnamen als de Nederlandse aanduiding. Je hoort me woorden zeggen als Asana, Savasana, Dristhi, Pranayama, Marichyasana, Tadasana en Paschimottanasana en wat dies meer zij. Hoe langer je aan yoga doet, hoe vertrouwder het in de oren zal klinken. Als voordeel heeft het dat de Sanskriet aanduiding universeel gebruikt wordt, dus mocht je ooit in het buitenland een yogalesje volgen, kun je zo instappen en meedoen!
Als we elkaar groeten aan het einde van de les, zeg je altijd “Namasté. Wat betekent dit?
Namasté is eigenlijk een hartegroet. Een groet van hart tot hart “Ik groet het Goddelijke in jou.” Van oorsprong komt het net als de yoga uit India. Namasté is in India, maar ook in verschillende andere Aziatische landen, een gebruikelijk Hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen.